NIEUWSBRIEF DECEMBER 2016
VROEGER EN NU

DE KASTEELSTRAAT

Door Johan Delaere november 29, 2016

De Kasteelstraat gezien vanaf het Dorpsplein: 100 jaar geleden en nu.
Hoewel het straatbeeld grondig is gewijzigd, zijn er toch heel wat huizen die nog goed herkenbaar zijn!

KASTEELSTRAAT 1950 

De Kasteelstraat gezien vanaf het Dorpsplein: Hoewel het straatbeeld grondig is gewijzigd, zijn er toch heel wat huizen die nog goed herkenbaar zijn!

KASTEELSTRAAT 2016

De Kasteelstraat gezien vanaf het Dorpsplein

DIALECTWOORDEN.

De oudere generatie hanteert ongetwijfeld een andere woordenschat dan de jongere. Onlangs noteerde ik het volgend gesprek tussen oma en kleindochter:

  • We speelden katjeduk in de pastorie en terwijl we aan het spelen waren hebben ze ons getrokken, vertelde oma.
  • Wat speelden jullie? vroeg de kleindochter van 15.
  • Katjeduk!
  • Wat is dat?
  • Verstoppertje!
  • En dan hebben ze jullie 'getrokken'! Hoezo?
  • Ze hebben een foto genomen!

HOE KRIJG JE JE EIGEN STRAATNAAM?

Een eigen straatnaam krijgen is niet voor iedereen weggelegd! In Lendelede maak je zeker kans als je burgemeester wordt. Denken we aan de Burgemeester Dussartlaan en het Burgemeester Vandemaeleplein. Ook als ondernemer kom je in aanmerking: de Emiel Neirynckstraat en de Alfons Dassonvillelaan zijn er het bewijs van! De Pastoor De Beirstraat laat zien dat het ook kan als pastoor. Ook als onderwijzer (Julien Ottevaerelaan), dichter (Pieter Meerssemanstraat) of kardinaal (Kardinaal Cardijnlaan) maak je een kans!

Heiligen doen het bijzonder goed: we hebben een Sint-Jozefsstraat, een Sint-Arnoldusstraat en een Sint-Antoniusstraat!
We gingen ook na of er ooit een Lendeledenaar een straatnaam kreeg buiten de eigen gemeente.
Het werd een immense zoektocht maar op 6695 km van Lendelede vonden we uiteindelijk een straatnaambordje dat verwees naar een Lendeledenaar! Inderdaad, de Delaere Drive in Yorkton (Canada) verwijst naar pater Achiel Delaere, geboren op de hoeve Debode (Winkelsestraat) in 1868!


De Delaere Drive in Yorkton (Canada)

HET GEBEURDE 100 JAAR GELEDEN


Tijdens de winter van 1916-1917 werden alle weerbare mannen opgeroepen om voor de Duitsers te werken. Er werd een tramlijn aangelegd tussen Beitem en Hulste. Die lag voor een groot deel op Lendeleeds grondgebied. 

De tramlijn kwam Lendelede binnen aan de Toveresseknok waar ze de Leenstraat dwarste. Ze liep ten westen van de hoeve die thans bewoond wordt door Francis Hanssens. Vandaar ging ze verder zuidoostwaarts. Ze dwarste de toegangsweg van de hoeve van Jozef Hanssens en daarna de Beiaardstraat. 

Op de hoek van de Orsestraat en de Beiaardstraat was er een driedubbele splitsing. Dit op het perceel thans bewoond door Guy Decannière-Vanfleteren. Er was een dubbele vertakking naar het zuiden toe, parallel met de Beiaardstraat, tot aan de Molenstraat.

De hoofdlijn liep vanaf de splitsing in de richting van de Kortrijksestraat (Sterrekens). Ze dwarste de Kortrijksestraat en even verder ook de Sterrekensstraat. Ze liep verder in oostelijke richting ten zuiden van de hoeve Devreese en bereikte zo de Izegemsestraat

Verschillende percelen in de huidige Oudstrijderslaan liggen op het tracé van de oude tramlijn. Die dwarste de Izegemsestraat ongeveer ter hoogte van het huidige huisnummer 35. Ze liep vervolgens door het meest zuidelijk gedeelte van de huidige Lijnzaadstraat. 
Daar was de loskaai gelegen het was ook daar waar op de vooravond van Witte donderdag 1918 een munitietram werd getroffen. Van daaruit was er ook een vertakking naar het oosten toe in de richting van de Meikapelstraat. Die aftakking eindigde echter na een 300 meter, ongeveer ter hoogte van de huidige Rijksweg. Waarschijnlijk was er ook hier een munitiedepot. 

De hoofdlijn boog af naar het zuidoosten, dwarste de Ingelmunstersestraat en liep door de gewezen hoeve Lampaert (Kasteelgoed) rakelings langs de gevel van het aloude woonhuis.

Vandaar ging het verder door de velden richting Rozebeeksestraat. Verschillende percelen aan de huidige Beukenlaan liggen op het tracé van de tramlijn.

De Rozebeeksestraat werd gedwarst ter hoogte van het Lang Wegeling. De tramlijn ging door het perceel van de intussen gesloopte villa Verbeke, draaide rond de hoeve Verbeke en bereikte zo de Emiel Neirynckstraat.Die straat werd gedwarst ter hoogte van het huisnummer 32. De tramlijn volgde de weg naast de woning van Elie Vanhoutte en bereikte zo de spoorweg Kortrijk-Brugge.

Via een brug stak men hier de spoorlijn over, precies op dezelfde plaats waar zich thans de brug van de Rijksweg bevindt! Vanaf daar ging het dwars door de velden richting Hulste, over de landerijen van de hoeve Vanslambrouck. De tramlijn dwarste de Manpadstraat en de Heirweg.